Ampuman synnyintarina

Hei, olen Jani, anonyymi ampuja ja Ampuman pääkehittäjä.

Olen ollut ammunnan harrastaja 12-vuotiaasta lähtien, mutta ammunnan vaikutukselle alttiina käytännössä koko ikäni. Harrastus alkoi ilmakivääristä – harmittomasta, rauhallisesta ja helposti lähestyttävästä lajista. Tästä tieni vei sermin toiselle puolelle, ilmapistoolin pauloihin. Vähitellen käyttö siirtyi kovempiin ruutilajeihin – olympiapistooli, pienoispistooli, isopistooli… Paukutin tuhansia laukauksia vuodessa ja kiersin ympäri Suomea laukausten perässä.

Lopulta kehoni ja mieleni eivät enää tyydyttyneet pönötyslajeista – oli pakko saada enemmän! Jouduin yhä syvemmälle ja syvemmälle kierteeseen. Ajauduin toiminnallisen ammunnan parin. Sovelletun reserviläisammunnan kurssilla sain kokea ennennäkemättömän adrenaliinipöllyn.

Inspiraatio

No joo. Harrastamiseni ei ole ollut pelkkää hylsyillä tanssimista. Harmia aiheutti erityisesti italialaisvalmisteinen pienoispistoolini, joka petti minut häiriöillään joka ainoassa tärkeässä kilpailussa. Se vei tehokkaasti maun lajista.

Suolana haavassa viranomaiset vaativat, että sen romun käyttöä oli vieläpä aktiivisesti seurattava – muutoin ei lupia heltiä. Tein kuten niin moni muukin, ja suttasin merkintöjä ampumapäiväkirjaseen.

Mielestäni ampumapäiväkirjan pitäminen oli vastenmielistä ja kömpelöä. Paperiset ampumapäiväkirjat olivat aina väärässä treenilaukussa ulko -ja sisäratojen välillä sompaillessa. Niitä oli kurja kantaa mukana ja ne menivät ryttyyn. Tietoja joutui pläräämään ja merkinnät olivat epäselviä. Kirjoitusvirheet suttasin piiloon, koska kuulakärkikynä ei armoa antanut. Lopulta merkintäni olivat hujan hajan vihkoissa, kirjasissa, excelissä, kännykän muistiinpanoissa… Lista on loputon!

Mikään näistä formaateista ei tuntunut toimivan. Ihmettelin, että onko tämän pakko olla näin vaikeaa. Ihmettelin, miksei kukaan ole tehnyt sähköistä ampumapäiväkirjaa? Elettiin sentään 2010-lukua. Kaipasin ratkaisua, jossa merkintöjen tekeminen on helppoa, tiedot aina saatavilla ja tiedon hakeminen sekä yhdisteleminen nopeaa.

Pohdin tätä pitkään. Makasin eräs ilta sängyllä pohtimassa, kun päätös iski. Totesin, että piruako tässä veivaamaan. Osaamista ja kohdealueen tuntemusta kuitenkin löytyi harrastuksen myötä ja osasin painella näppäimistön nappuloita koodin aikaansaamiseksi. Jos haluan, että jokin asia tehdään kunnolla, on se tehtävä itse. Päätin, että nyt on sähköisen ampumapäiväkirjan aika. Ryhdyin sinä iltana urakkaan nimeltä Ampuma.

Ensimmäisen version kimppuun

Koodasin ensimmäistä versiota kuukauden ajan kaikki illat töiden jälkeen ja viikonloput. Olin innoissani. Kävin hieman jopa ylikierroksilla.

Ampuman ensimmäinen versio oli pelkkä selainsovellus, jonka sain julkistettua heinäkuussa 2018. Sitä pystyi kuitenkin käyttämään sujuvasti myös puhelimen selaimella. Selainsovelluksessa oli kaikki keskeiset ominaisuudet: ampumapaikkojen, aseiden ja päiväkirjamerkintöjen lisääminen.

Julkaisin sovelluksen jännittyneenä, mutta toiveikkaana siitä, että Ampuma voisi olla hyödyllinen myös muilla ammunnan harrastajille. Perustin sivuston ja laitoin sanaa kiertämään.

Kuten tavallista, juuri mitään ei tapahtunut. Ampuma sai muutaman rekisteröityneen käyttäjän ja lähinnä epäileviä viestejä sosiaalisessa mediassa Ampumasta ja sen tarkoitusperistä. Kesti todella kauan, ennen kuin Ampuma sai ensimmäiset todelliset, oikeasti aktiiviset käyttäjänsä.


Ampuma on sittemmin otettu vastaan positiivisesti. Uskon, että Ampuman ansiosta päiväkirjan pidosta tuli mielekkäämpää. Toivottavasti se helpottaa myös sinun harrastuksesi taltiointia.

Ampumaa on kehitetty ja kehitetään edelleen aktiivisesti vastaamaan entistä paremmin ampujan tarpeisiin. Luvassa on paljon mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia, joista olen erityisen innoissani.

Haluaisin kuulla palautettasi Ampuman kehittämiseksi. Voit jättää sitä joko palautesivulla tai puhelimesi sovelluskaupan arvosteluissa. Tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin olla maailman paras ampumapäiväkirja.

— Jani